Φορεσιά της Σύλλης Ικονίου
Η φορεσιά της Σύλλης ή Σίλλης[1][2] είναι η ενδυμασία που φοριόταν από τον γυναικείο πληθυσμό της μικρασιατικής κωμόπολης της Λυκαονίας (βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το Ικόνιο) κατά τις επίσημες περιστάσεις όπως γάμοι, γιορτές κλπ.
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η φορεσιά είχε για εσώρουχο μια φαρδιά βράκα η οποία καλυπτόταν από μια δεύτερη που ήταν κατασκευασμένη από καλύτερης ποιότητας υλικά. Το πουκάμισο ήταν λινό, λευκό και φτιαγμένο στον αργαλειό και διέθετε πλατιά μανίκια με ανοίγματα στο πλάι. Το φουστάνι φτιαχνόταν από χρυσοΰφαντο ύφασμα και πλαισιωνόταν από χρυσές δαντέλες και ταινίες. Τη φορεσιά πλαισίωναν δύο επενδύτες (εσωτερικός και εξωτερικός) από χρυσό ύφασμα που προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη ή τη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή της περιφέρειας δενόταν τριγωνικά ένα τριγωνικό μαντήλι (τσίπα) με τη μύτη στην πίσω πλευρά. Πάνω από το τριγωνικό μαντήλι η ζώνη. Η περιοχή του στήθους καλυπτόταν από σειρά πολύτιμων νομισμάτων που ονομάζονταν πεντόλιρα και ντούμπλες.[1][2]
Εντύπωση προκαλούσε και ο κεφαλόδεσμος που τον αποτελούσαν πολλές κοτσίδες που στολίζονταν με νομίσματα και χάντρες και ένα κόκκινο τσόχινο φέσι που συνοδευόταν από ένα χρυσοκέντητο τριγωνικό μαντήλι. Άλλα εξαρτήματα τα οποία συμπλήρωναν τον κεφαλόδεσμο ήταν τα διάφορα σκουλαρίκια και ενίοτε ένα περιδέραιο.[1][2]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Παπαντωνίου, Ιωάννα (1996). Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες. Ναύπλιο: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
- Συλλογικό (2005). Ελληνικές Φορεσιές. Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Αθήνα: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.